Enfrågepartier – svart eller vitt?

Har haft flera diskussioner de senaste dagarna och också läst ett flertal andra om piratpartiet som enfrågeparti är en bra eller dålig sak. Inledande vill jag säga att jag kan se båda sidorna, men att jag tycker att det överväldigande lutar åt det bättre hållet, iaf i denna frågan. Man måste också inse att ”enfrågeparti” är ett uttryck och att piratpartiet engagerar sig i tre grundfrågor som i sin tur berör en väldigt stor del andra. Vi riktar in oss på det viktigaste, och vägrar att låta andra saker komma i vägen. För att citera ett redan citerat citat:

Du kommer innanför dörren och tar av dig skorna. Tar fram papper och penna för att göra upp en lista. Här ska fixas och donas.

Du går runt i rummen och noterar allt som behöver göras. Det är isigt i frysen, dörrhandtaget till badrummet sitter lite löst, ugnen är smutsig, det är dammigt bakom datorbordet, tvättkorgen är trasig, balkongstolarna behöver oljas in, soffbordet har fått stearinfläckar, det brinner i teven, det har blivit en fläck på badrumsspegeln, toapapperet är snart slut, pantflaskorna ligger på hög, två räkningar behöver betalas, det behövs en glödlampa i sovrummet, en persienn är trasig och hallen borde faktiskt målas om.

Dagens riksdag skulle i denna liknelsen köpa mer toapapper, frosta av frysen och sen gå och handla lite bensin för att släcka elden i teven. Det som är viktigast är viktigast helt enkelt, piratpartiet har insett detta och har gjort upp sin strategi för att inte låta andra saker komma i vägen för detta, jag tycker det är en väldigt logisk förhållning.

Vad man också måste ha i åtanke, och en sak som väldigt många människor får fel för sig när man tänker i banorna om enfrågepartier, är att detta inte fungerar om piratpartiet skulle ha majoriteten i t.ex. riksdagen. Man kan inte bygga ett land på dessa 3 frågor. Men självklart kommer inte piratpartiet med denna strategi att få en politisk majoritet, det är heller inte syftet. Anledningen till att piratpartiet finns är att de nuvarande partierna missade något fundamentalt. Man har tagit fel väg, och behöver någon som rycker tag i armen och drar dem tillbaka till den rätta vägen igen. Piratpartiet är ett tillägg, inte en ersättning. Det är en försäkring om att just dessa frågorna kommer inte kompromissas bort. Resten tas om hand av de andra partierna, men just dessa frågorna, de kommer vi att vakta med tänder och klor, för vi vet alla att det behövs.

För att komma tillbaka till citatet ovan så finns i den här texten nog den mest klockrena liknelse jag någonsin sett, och den klargör verkligen frågan på ett helt lysande sätt.

EU-val den 7e, se till att det inte brinner i ditt trapphus.

Annonser

~ av auraya88 på 23 maj 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: